Advertoriale Lifestyle

Aspecte importante ale anvelopelor

Nu sunt eu vreo pasionată de partea auto, dar mereu mi-au plăcut mașinile. Iar de când am început să conduc una, adică de pe la 18 ani, a fost necesar să învăț și ce am de făcut în ceea ce privește întreținerea ei.

Nu am învățat partea de mecanică, dar cum să schimb o roată, când trebuie schimbate anvelopele, cum să completez ulei sau alte detalii de acest gen, le-am învățat.

Capitolul anvelope a fost mereu unul delicat. Fiind crescută de un tată șofer, pasionat de fiecare șurub al mașinii pe care o conducea, și extrem de atent la anvelopele pe care le cumpără, am ajuns să aflu câteva aspecte importante ale unei anvelope de calitate.

Primul aspect pe care îl am implementat adânc în memorie e că anvelopele se schimbă înaintea fiecărui sezon. În ultimii ani a și apărut o lege care ne obligă să avem anvelope de iarnă, în sezonul rece. Totuși avem parte și de sezonul cald când cele de iarnă trebuie schimbate. Din păcate, mulți șoferi uită sau nu știu care este importanța schimbări anvelopelor. Urmând ca mai apoi să se plângă de uzarea prematură a acestora sau chiar de derapaje necontrolate.

Cum să alegi anvelopele mașinii tale?

Așa cum am spus deja, primul aspect important e legat de anotimpul în care urmează să folosești anvelopele. Astfel se disting două categorii mari: anvelope vară și anvelope iarnă. Mai există o categorie denumita all season, dar eu personal nu le recomand. Totuși dacă folosești mașina doar ocazional, de 2-3 ori pe lună, atunci poți opta pentru un set anvelope all season. În caz contrar, îți recomand să optezi pentru cele potrivite anotimpului în care le folosești.

Nu uita că anvelopa reprezintă unicul punct de contact dintre vehicul și carosabil. Încercă să nu te lași influențat de preț și să faci rabat de calitate. Sunt câteva aspecte extrem de importante, determinate de proprietățile și implicit materialele din care sunt confecționate anvelopele. Unul dintre acestea este distanța de frânare. Dar și longevitatea anvelopei, confortul și chiar ținuta de drum sunt aspecte importante.

Nu contează cât de puternic este motorul, cât de bine este construit autovehiculul sau cat de bine frânează, atât timp cât totul se rezumă la anvelope.
Toate cele menționate mai sus sunt direct influențate de anvelope.

Nu uita că anvelopa trebuie să aibă dimensiunea potrivită. Aceasta o găsești menționată în cartea de identitate a vehiculului. Dacă alegi o dimensiune nepotrivită te poți confrunta cu disconfort în mers sau chiar inpedimente în manevrabilitate.

Evitați utilizarea anvelopelor în combinații destinate anotimpurilor diferite. În caz contrar, va exista o diferență de aderență și pot apărea derapaje necontrolate.

Deși multă lume știe că pe peretele lateral al anvelopei sunt notate informații importante, puțini sunt cei care știu și ce înseamnă. Înafară de dimensiune, avem informații despre anul fabricației, viteza maximă sau indici de încărcare maximă.

Deși poate nu ați acordat atenție acestui aspect, anul de fabricație este extrem de important. Fiind confecționate din cauciuc, anvelopele își pierd din proprietăți în timp. Cauciucul își piede din elasticitate iar o anvelopă chiar dacă e „nouă”, dar a fost produsă în urmă cu 8 ani, e bună de aruncat la gunoi.

Personal, din neatenție, am achiziționat un set de anvelope noi dar vechi (aveau aproximativ 5 ani) și m-am trezit cu derapaje necontrolate pe carosabil puțin umed.

Anvelostar Anvelope vă poate ajuta cu toate informațiile de care aveți nevoie pentru a alege anvelopele potrivite vehiculului pe care îl conduceți. Tot de la ei puteți afla și ce marcă/ model se potrivește nevoilor și bugetului dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *