Beauty tips Review

Cum alegem un produs cosmetic de calitate?

În primul rand aș vrea să înțelegem ce este un produs cosmetic, pentru ca mai apoi să putem discuta despre produse cosmetice de calitate.

Dragul wikipedia spune urmatoarele:

,,Produsul cosmetic este o substanță sau un preparat care vine în contact cu părțile externe ale corpului uman și are ca scop principal îngrijirea acestora. Îngrijirea poate consta în curățarea, parfumarea, corectarea mirosurilor, modificarea aspectului, protejarea sau menținerea în bună stare a pielii, părului, ochilor, buzelor, organelor genitale, unghiilor sau dinților și mucoasei bucale.”

Acum că am aflat ce este un produs cosmetic, putem discuta despre alegerea produselor cosmetice.

În cadrul cabinetului, mă confrunt adesea cu cliente care nu înțeleg diferența dintre un produs „scump” și unul ieftin. Am cliente care ,,folosesc cremă de o viață”, dar din păcate nu se observă absolut nici o îmbunătățire a aspectului pielii.

De ce trebuie să investim în produse de calitate?

Un produs de calitate este un produs care îți aduce un beneficiu real. Adică, după o aplicare puțin mai îndelungată a produsului pe ten (2-3 săptămâni), să observi o diferență reală. Un produs de calitate, îți oferă și un rezultat imediat: pielea ta e vizibil mai hidratată, luminoasă iar dacă este cazul, liniile fine sunt estompate. După aplicarea unui produs, pielea trebuie să emane ,,sănătate”. Chiar și în cazul unui ten gras, avem nevoie de hidratare, dar despre acest subiect urmează să vă vorbesc într-un alt articol.

Din păcate marea majoritate a produselor disponibile pe piață, nu fac altceva decât să încarce inutil tenul cu o serie de ingrediente dăunătoare. Mare parte din clientele mele pot confirma acest lucru.

Pentru a obține rezultatele prezentate mai sus, produsul cosmetic folosit trebuie să conțină cel puțin un ingredient activ, iar restul ingredientelor să fie de calitate.

Ingredientele de calitate nu sunt tocmai ieftine, astfel nici produsul final nu poate să aibă un preț redus.

Totuși, un preț piperat nu garantează utilitatea unui produs cosmetic.

Ingrijirea tenului acasa

De unde știu dacă un ingredient este ok sau nu?

Spre fericirea noastră, au apărut o mulțime de dicționare care să ne ajute să deosebim un ingredient nociv de unul benefic. Nu este necesar să înveți ingredientele ci poți pur și simplu să folosești acest site pentru a afla dacă produsul pe care vrei să îl achiziționezi este unul natural sau bio și dacă are ingrediente active sau dacă este un produs dăunător tenului tău, fiind plin de parabeni, parfum, alcool sau alte ingrediente nocive.

Site-ul este foarte bine gândit astfel încât să obțineți toate informațiile necesare cu privire la produsul pe care doriți să îl achiziționați.

Totuși, există câteva ingrediente extrem de periculoase, pe care vreau să le amintesc:

1. Parabeni (exemple: metilparaben, butilparaben, propilparaben, izobutilparaben, etilparaben)

Aceștia pot afecta sistemul endocrin și sunt asociați cancerului de sân.

Se găsesc în produse de machiaj, produse de îngrijire sau șampon și au rolul de conservanți.

2.Formaldehida (sau conservanți care eliberează formaldehida – DMDM Hidantoina, Diazolidinil uree, Imidazolidinil uree, Metenamina, Quarternium-15, Bronopol, Hidroximetilglicinat de sodiu)

Se folosește în produse pentru îngrijirea părului, săpunuri, loțiuni hidratante, produse pentru copii sau produse pentru unghii.

Câteva din efectele toxice pe care le are sunt: erupții cutanate, dureri articulare, alergii, dureri de cap, depresii, dureri în zona pieptului, infecții ale urechii, oboseală cronică, amețeală, insomii. Este un posibil cancerigen.

3. Dietanolamina (DEA) (cocamida DEA, lauramida DEA, monoetanolamida MEA, trietanolamina TEA)

Se folosește în spume, produse cu protecție solară, produse de hidratare, șampoane și chiar în produse de curățenie, pentru a oferi o anumită textură sau pentru a modifica PH-ul produselor.

Pot avea influență nocivă asupra pielii, ochilor, tiroidei sau chiar asupra ficatului. Poate crea reacții în urma cărora se formează nitrozaminele (substanțe cancerigene).

4. Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Se folosește în produsele cosmetice care fac spumă.
SLES poate fi contaminat cu 1,4-dioxan, care este cancerigen.

5. Arome sintetice și parfumuri

Se folosesc în parfumuri dar și în produse cosmetice.

Pot duce la alergii, astm, cancer și sunt neurotoxice.

Mai multe informații despre ingredientele nocive prezentate mai sus găsiți pe Cosmetics Database sau la Pub Chem.

Acum că avem informații cu privire la ingredientele unui produs cosmetic, putem să facem o selecție mai ușoară și să fim mai aproape de alegerea produsul potrivit nevoilor noastre.

Probabil te-am bulversat și nu mai ști ce să alegi.

Pentru a te proteja de ingredientele nocive prezentate mai sus, poți alege un produs bio.

Ce este un produs bio?

În primul rand, un produs cosmetic bio, trebuie să fie certificat de un organism de certificare care îsi desfășoară activitatea respectând normele europene.

Produsele bio, trebuie să prezinte sigla ,,produs organic” însoțită de sigla organismului certificator.

Termenul de valabilitate al produselor bio, este redus, fiind de obicei maxim 6 luni. Pentru conservarea acestor produse se folosesc ingrediente de origine vegetală.

Un produs cosmetic BIO certificat va avea întotdeauna următoarele menţiuni: fără coloranţi, fără parfumuri de sinteză, fără PEG sau PPG, fără silicon, fără parabeni, fără parafină, fără OMG şi nu este testat pe animale.

Un mare plus al produselor bio este datorat principiilor active concentrate obținute prin metode ecologice de extracție, de exemplu cu ajutorul CO2. În urma acestor extracții se obține un principiu activ foarte concentrat.

În cazul produselor clasice (standard) procesul de absorbție încetează după câteva ore (6-8 ore), în timp ce unu produs bio este de 3 ori mai efecient. Perioada de acțiune a acestuia poate ajunge la 24 de ore.

Un alt plus al produselor bio, este molecula foarte mică care se aseamănă, din punct de vedere fizico-chimic, cu celula pielii. Astfel, ingredientele de origine vegetală din compoziția acestor produse acționează mult mai eficient.

Care este diferența dintre un produs cosmetic ,,natural” și un produs cosmetic bio?

Pentru ca un produs cosmetic să fie declarat „natural”, acesta trebuie să conţină minimum 15 % din ingrediente de origine naturală, în timp ce, regula pentru a obţine certificarea unui produs BIO este ca 95 % din ingrediente să fie de origine naturală şi să fie obţinute din agriculturi certificate bioecologic.

Deci, diferența dintre cele două tipuri de produse este colosală. Produsele naturale nu trebuie sa fie confundate cu cele bio, chiar dacă pe ambalaj apare eticheta ,,produs natural”.

Un element important în diferențierea acestor produse este termenul de valabilitate. Produsele naturale pot avea un termen de valabilitate între 12-18 luni, în timp ce un produs bio certificat are termenul de valabilitate maxim 6 luni de la deschidere.

Chiar dacă alegi un produs bio, iți recomand să verifici lista de ingrediente. Astfel, te asiguri că ceea ce cumperi este un produs cu adevarat benefic pielii tale.

Pentru că vreau să te ajut să găsești produse de calitate, îți recomand produsele Gamarde. Sunt produse naturale, obținute din ingrediente 100% de origine naturală, fără să conțină ingrediente chimice sau sintetice.Fiecare produs Gamarde depaseste cu mult conditiile cerute de Cosmebio, prin folosirea de ingrediente 100% de origine naturala. Desi standardele Cosmebio accepta folosirea de maxim 5% ingrediente chimice sau sintetice in produsul finit, Laboratoarele Gamarde refuza sa foloseasca aceasta optiune, fiind singura marca din lume care indeplineste aceasta conditie riguroasa. Am scris despre aceste produse într-un articol mai vechi.

Tu cum îți alegi produsele cosmetice? Verifici ingredientele produselor înainte să le achiziționezi?

17 comentarii

  1. Produsele celor de la Gamarde mi se par super faine, eu sunt tare multumita de ele.

  2. Foarte interesant articolul tau! Gamarde este unul dintre brandurile mele preferate!❤️

  3. Multa informatie nu strica niciodata iar la tine am descoperit-o pe cea buna. 🙂
    Multumesc pt sfaturi!

  4. Camelia Si Alexandru spune:

    chiar am aflat multe informatii utile de care nu stiam! super util articolul!

    1. Ma bucur ca te ajuta informatiile din acest articol! ?

  5. Sunt de acord că prețul nu reflectă calitatea produselor, indiferent din ce categorie fac parte.
    N-am studiat niciodată ingredientele de pe etichetă. Întotdeauna mi-am cumpărat produse ale brandurilor cunoscute. Gamarde pentru mine e ceva nou. Mi se par foarte utile informațiile din articolul tău. ?

    1. Merita sa accordam putina atentie ingredientelor. Ele sunt cele mai importante, indiferent despre ce produs vorbim.

  6. Foarte util articolul tau pentru orice femeie!

  7. Georgiana spune:

    Articolul tau e foarte util! Cred ca ma pun sa imi fac curatenie in cosmetice :)) acum, caa stiu ce nu ar trebui sa continua ?

  8. Sa stii ca sunt destul de atenta atunci cand imi aleg produsele cosmetice, doar ca majoritatea contin conservanti.?

  9. Folosesc si eu cateva produse Gamarde si chiar sunt pe placul meu.

  10. Am folosit și produse de calitate în care am investit dar și produse drugstore și am fost mulțumită de ambele. Într-adevăr, produsele highend sunt mai rezistente, dai un ban dar te alegi cu ceva grozav. Încerc totuși sa ma mențin în buget.

  11. Un articol util, sper să fie citit de cine trebuie. Când mă apuc să le povestesc rudelor și prietenilor despre parabeni sau formaldehidă, îmi spun că au luat-o razna și că urmăresc prea multe documentare. Acum am câteva argumente în plus.

  12. Fiind din domeniu ma uit intotdeauna la ingrediente. E foarte important ca produsul cosmetic sa fie calitativ si sa se potriveasca nevoilor pielii. Articol f. bun!

  13. De când am descoperit cât de mult rău poate să facă ingredientele dăunătoare pentru piele, mereu verific lista ingredientelor.

  14. portiadecitit spune:

    Produsele Gamarde sunt extrem de bune. Imi place ca sunt 100% naturale.

  15. Nu am incercat pana acum produsele Gramarde, insa sunt mega incantata ca am facut cunostinta cu site-ul skincarisma, deoarece aflu informatii pe care nu le stiam!! Multu!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *